![](/media/lib/325/n-pieczywo-2f4d89b413d7766541f3eb12b69eef2b.jpg)
Sztuczne wzbogacanie błonnikiem może wywoływać nowotwór
22 października 2018, 12:04Dodatek oczyszczonego błonnika do przetworzonych pokarmów może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wg naukowców, zwiększa się np. ryzyko raka wątrobowokomórkowego (ang. hepatocellular carcinoma, HCC).
![](/media/lib/324/n-self-care-materials-b470c3e421a7958ba97d875c9b91206f.jpeg)
Ubrania, które leczą
12 października 2018, 13:42Naukowcy ze szwajcarskiego laboratorium materiałoznawstwa Empa (Eidgenössische Materialprüfungs- und Forschungsanstalt) pracują nad tkaninami uwalniającymi leki, np. do leczenia ran. Inteligentne włókna mają same rozpoznawać, że zachodzi taka potrzeba i dozować substancje czynne z dużą precyzją i dokładnością.
![](/media/lib/324/n-skarpetka-0383cbdc7a537392bd7bcdebe11a86bd.jpg)
Egipcjanie gustowali w skarpetach w paski
8 października 2018, 11:34Zastosowanie obrazowania multispektralnego do materiałów z późnej starożytności - m.in. dziecięcych skarpetek znalezionych na wysypisku w mieście Antinoupolis - ujawniło, że w Egipcie w okresie rzymskim i później stosowano zaawansowane techniki farbowania i tkania.
![](/media/lib/312/n-wegorz-c9c2cc68dd18a0691850304efec49bca.jpg)
Kokaina w wodzie uszkadza mięśnie węgorzy
25 czerwca 2018, 11:47W każdym litrze wody w rzekach i strumieniach Europy znajduje się średnio 20 miliardowych części grama kokainy. Narkotyk ten trafia do wody z moczem użytkowników lub też gdy jest przez nich wyrzucany do toalety w czasie policyjnych nalotów. Wiadomo, że negatywnie wpływa na zdrowie zwierząt.
![](/media/lib/312/n-yellowcake-308b61574fd03761adc1d47e76ae532a.jpg)
Tani sposób na uran z wody morskiej
19 czerwca 2018, 11:08Naukowcy z Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) i LCW Supercritical Technologies pozyskali z wody morskiej pięć gramów tzw. yellocake, sproszkowanego półproduktu uzyskiwanego zwykle z obróbki rud uranowych
![](/media/lib/311/n-przygotowania-do-lotu-853c4ccc7aecdccf398c272e3275ec0b.jpg)
Nanowłókna do chwytania wiatru "w żagle"
19 czerwca 2018, 10:38Przed uniesieniem się na wietrze pająki sprawdzają warunki atmosferyczne, a następnie przędą nanowłókna.
![](/media/lib/311/n-soczewica-41fc0fe837052da84268645a8ad0b149.jpg)
Soczewica prowadzi do znacznych spadków poziomu glukozy we krwi
14 czerwca 2018, 11:05Zastępując połowę porcji ziemniaków czy ryżu soczewicą, można obniżyć poziom glukozy we krwi nawet o ponad 20%.
![](/media/lib/311/n-baobab-b4a4ba3cbf5e97e5554d4bd1dd8bd6b1.jpg)
Najstarsze i największe baobaby zaczęły nagle wymierać
13 czerwca 2018, 06:03W ciągu ostatnich 12 lat w całości lub częściowo uschło 9 z 13 najstarszych afrykańskich baobabów. To zjawisko na bezprecedensową skalę, czytamy w najnowszym numerze Nature Plants. Naukowcy obawiają się, że drzewa, w wieku 1100–2500 lat, mogły paść ofiarami ocieplającego się klimatu.
![](/media/lib/298/n-grypa-7939f941db95abb9fd5f7c3d178f1991.jpg)
Dieta bogata w błonnik chroni myszy przed wirusem grypy
16 maja 2018, 12:05Ustawiając poziom reagowania układu odpornościowego na zdrowym poziomie, błonnik zwiększa przeżywalność zarażonych wirusem grypy myszy.
![](/media/lib/230/n-banany-0982ba34743475f3009a56393a77c238.jpg)
Lody trwalsze dzięki bananom
21 marca 2018, 12:19Dodatek drobnych włókien celulozowych z odpadów bananowych wydłuża czas przydatności lodów do spożycia i spowalnia szybkość ich topnienia. Dzięki nim można też zmniejszyć zawartość tłuszczu w tym deserze.